Συντηρητική ή Χειρουργική αποκατάσταση σε κάκωση Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου;
Η εξέλιξη των ακτινοδιαγνωστικών ελέγχων της Μαγνητικής (MRI) και της Αξονικής Τομογραφίας δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η συσχέτιση όμως των ακτινολογικών ευρημάτων με τα κλινικά και τα υποκειμενικά ευρήματα αποτελεί υποχρέωση για ακόμα πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Εφόσον αναφερόμαστε σε πλήρης ρήξη του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου (ΠΧΣ) του γόνατος και είσαι επαγγελματίας αθλητής που βιοπορίζεσαι εξολοκλήρου από αθλητική δραστηριότητα, τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω επιδέχονται πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Η “Ιατρική Ομάδα” (Team Phycisians) σε συνεργασία με το manager σου και εσένα θα καθορίσετε τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τις επαγγελματικές σου επιλογές.
Ουδείς όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων την εξέλιξη, της άρθρωσης του γόνατος σε οποιαδήποτε σου επιλογή.
Η αυξημένη κινητικότητα ή αλλιώς η πρόσθια αστάθεια της άρθρωσης, συνέπεια του τραυματισμού του ΠΧΣ, αποτελεί πολύ βασικό προδιαθεσικό παράγοντα για πιθανή εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας νωρίτερα του αναμενομένου. Η κλινική σύγκριση, μεταξύ δεξιού και αριστερού γόνατος, αρχικά της πρόσθιας μετατόπισης της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό εφαρμόζοντας όλα τα κλινικά ιατρικά τεστ (π.χ Lachman Test, Pivot Shift Test) αλλά και της αναλογίας της έξω στροφής, μεταξύ δεξιάς και αριστερής κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό σε 90° κάμψης γόνατος θα ολοκληρώσουν τη λίστα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη σωστή απόφαση.
Πολυπαραγοντικό θέμα χωρίς να υπάρχει μόνο μία ορθή απάντηση. Ηλικία, σωματικό προφίλ, περιβάλλον εργασίας, οικογενειακές υποχρεώσεις, βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες σωματικές ανάγκες και κοινωνικές υποχρεώσεις είναι κάποια από τα βασικότερα στοιχεία που σε συνδυασμό με τα καταγεγραμμένα ιατρικά στοιχεία θα διαμορφώσουν τη τελική απόφαση.