Το παιδί μου κουβαλάει πολύ βάρος…
Διαφημίσεις, άρθρα, ιατρικές συμβουλές και μόδα προσπαθούν καθημερινά να σε οδηγήσουν στην “σωστή” αγορά του σχολικού εξοπλισμού. Ο Αύγουστος και οι αρχές του Σεπτεμβρίου είναι οι κατ’ εξοχήν μήνες που καλείσαι να κάνεις τις αγορές σου.
Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις την “σωστή”, με βάση τα δικά σου κριτήρια, σχολική τσάντα.
Πρώτο βασικό κριτήριο είναι ο τρόπος μετακίνησης του παιδιού σου προς το σχολείο. Σε περίπτωση δηλαδή που μετακινείται, είτε με ιδιωτικό μέσον, είτε πηγαίνει με σχολικό, ο χρόνος που θα χρειαστεί να κουβαλήσει την τσάντα είναι δυσανάλογος με τον προβληματισμό σου για την “ταλαιπωρία” που δέχεται το παιδί σου κουβαλώντας την τσάντα του. Σε αυτό το σημείο να σου θυμίσουμε ότι είναι πολύ πιθανόν μέχρι να πας το παιδί σου στο σχολείο, από το σπίτι στο αυτοκίνητο και από το αυτοκίνητο μέχρι την πόρτα του σχολείου, να είσαι εκείνη η μαμά ή εκείνος ο μπαμπάς που θέλει να “διευκολύνει” το παιδί του ώστε να μην έχει κουβαλήσει ούτε ένα δευτερόλεπτο την τσάντα του. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να επιλέξεις μία τσάντα χωρίς πολλές δυνατότητες, όσον αφορά τα μαξιλάρια απορρόφησης των φορτίων αλλά και τα δεσίματα που θα εξισορροπήσουν τη διανομή των φορτίων σε μεγαλύτερη επιφάνεια του κορμού. Αντίθετως όταν η μετακίνηση του παιδιόυ σου γίνεται με τα πόδια ή με δημόσια μέσα, ο χρόνος που θα χρειαστεί να κρατήσει την τσάντα στην πλάτη, άρα και το φορτίο που δεχονται οι επιμέρους αρθρώσεις, αυξάνεται κατακόρυφα. Διαφέρει βέβαια από περίπτωση σε περίπτωση, γιατί προφανώς η απόσταση μετακίνησης δεν είναι για κανέναν μας ίδια με τον φίλο ή τον γνωστό με τον οποίο και έχουμε συζητήσει το θέμα αλλά παύει πλεόν να είναι αμελητέα.
Δεύτερο κριτήριο αποτελεί η ηλικία του παιδιού που περιλαμβάνει δύο επιμέρους κατηγορίες, τις οποίες αν λάβεις υπ’ όψιν σου θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ορθή, πάντα με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες του παιδιού σου, επιλογή. Οι δύο αυτές κατηγορίες κατα πρώτον είναι ο όγκος των βιβλίων που θα χρησιμοποιεί το παιδί για τις καθημερινές του σχολικές ανάγκες, ο οποίος είναι άμεσα εξαρτώμενος της τάξης στην οποία φοιτεί και κατα δεύτερον οι δυνατότητες του παιδιού μεγαλώνοντας να μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερα φορτία. Οι δύο αυτές κατηγορίες έρχονται σε αντίθεση ως προς το ποιά είναι η ορθή επιλογή, παρ’όλα αυτά πρέπει να τις συμπεριλάβουμε στο σκεπτικό μας για να έχουμε τα κατάλληλα υποκειμενικά, αν μη τι άλλο κριτήρια.
Όσον αφορά το είδος των σχολικών τσαντών που προσφέρουν την σωστή κατανομή δυνάμεων στο κορμό και κατ’ επέκταση στα πόδια, οι προυποθέσεις είναι πολλές αλλά για εμάς τρεις είναι εκείνες που ξεχωρίζουν και θα βοηθήσουν πραγματικά το παιδί σου.
- Αμφοτερόπλευρα και εξισσοροπημένα φορτία είναι η πρώτη προυπόθεση, βάζοντας σου πολλούς προβληματισμούς για τις τσάντες με ροδάκια των οποίων η μετακίνηση γίνεται με το ένα χέρι, με συνέπεια να εφαρμόζονται σταθερά φορτία στην αντίστοιχη δεξιά ή αριστερή πλευρά που οδηγεί σε πολλές ασυμμετρίες στη Σπονδυλική Στήλη (Σ.Σ).
- Σταθερό πλαίσιο όσον αφορά στο υλικό της τσάντας, προκειμένου να κρατάμε το βάρος της τσάντας όσο το δυνατόν περισσότερο στο κέντρο, άρα και να μειώνουμε του μοχλούς των δυνάμεων που καταλήγουν στο κορμό.
- Επιπλέον δεσίματα σε μέση και στήθος που καταφέρνουν να μοιράζουν τα φορτία σε περισσότερα σημεία του κορμού.
- Μαξιλαράκια απορρόφησης σε ώμους, πλάτη και μέση που αυξάνουν την άνεση και τον προσδοκούμενο χρόνο ανοχής του εκάστοτε φορτίου.